Penészmentesítés – Meg akar szabadulni a penésztől véglegesen?

Posted on by

Penészmentesítés véglegesen.

Egy helység kifestése előtt a szín kiválasztása után a második legfontosabb dolog a jó és precíz festés, melynek elengedhetetlen feltétele a penészmentesítés. Amennyiben a kívánt falfelület festése nem túl régi, úgy általában elég egy penészlemosást végeznünk, mely megszabadít minket a kellemetlen kórokozóktól. Ezt követően a penészgátló falfestéket vigyük fel a már lemosott területre, a még hatékonyabb eredmény érdekében. Ez az eljárás akkor ajánlott, mikor a régi festék még jó tapad a falhoz. Ilyenkor felületi penészről beszélünk.

Penészmentesítés lépésről lépésre

A fal előkészítésének folyamata nagyban befolyásolja az általunk elképzelt eredmény. Már az előkészítés során is nagyon pontosan kell dolgoznunk és minden munkafolyamatot végre kell hajtanunk a jó eredmény eléréséért. Elsősorban a szennyeződések, sósszerű kivirágzások eltávolítását kell elvégeznünk, majd a durva kiálló szemcsék és az érdesség eltávolítása következik. Ha tehetjük, kerüljük el a száraz kaparást, mivel a folyamattal csak még jobban elősegítjük a falból kiáramló spórák újabb fertőzésének kialakulását. A munka megkezdése előtt célszerű benedvesíteni a falat, mely segít elkerülni a falra rakódott spórák millióinak levegőbe jutását. A kezelt felületet pontosan és alaposan tisztítsuk meg, hiszen nagyon fontos, hogy a penészmenetesítés során nem csupán penészt, hanem penésztelepeket pusztítunk el. Célszerű ilyenkor penészölő (fungicid) tartalmú alapozást végezni. Saját egészségünk megóvása érdekében használjuk orrunk, szánt elé porvédő maszkot, elkerülve ezzel a spórák szervezetünkbe való jutását.

Amennyiben a felület az átlagtól rosszabb állapotban vagy, úgy érdemes kémiai kezelést végeznünk. Ha úgy látja, hogy szükséges az impregnálás (fal telítése, beeresztése), mélyalapozás, felületszilárdítás (vakolaterősítés), úgy mindenképpen, kérje ki egy szakember segítségét, vagy érdeklődjön festékszaküzletben.

Penészmentesítés technikai oldalai

A penészmentesítés elkezdése előtt, fokozottan figyeljünk a helységben található tárgyak értékeinek megőrzésére, az esetleg káros szerek és festékektől. A munkakezdés előtt érdemes gondoskodni pl. ragasztószalagot, nylonfóliát, melyek könnyen beszerezhetőek és védelmet nyújtanak. A kisebb felületek esetében hullámpapírt is alkalmazhatunk, mely közismertebb nevén a kartondoboz.

Ha úgy látjuk, hogy most már minden előkészületnek eleget tettünk, úgy egy acélkaparó vagy drótkefe segítségével távolítsuk el a régi festéket. A simább felület elérése érdekében használjuk csiszolópapírt, mely több méretben is kapható. Fel kell készülnünk, hogy néhány esetben a kezelni kívánt felület az idő elteltével elöregedett vagy esetenként salétromossá vált, ilyenkor a fal porlódik, darabosan esik le a felülete és szétmállik. Ebben az esetben a károsodott falrészt le kell vernünk mindaddig, míg a téglát nem látjuk és újra kell vakolni.

Penészmentesítés tudatosan

Az elöregedett porózus falak megnövekedett szívóhatásának csökkentése érdekében célszerű különböző segédanyagokat használni, melyek megnövelik a vakolat élettartamát, erősítik azt és nem akadályozzák a felület természetes légzésében. Ezek az anyagok lehetnek: – mély alapozók, – telítő anyagok (impregnálás). Természetes tulajdonságuk, hogy színtelenek és gyorsan száradnak, elősegítve a festés még pontosabb tapadását és megnövelik a vakolat valamint a festék tartósságát. Ha tehetjük, olyan terméket válaszunk, melyekben már megtalálhatóak a penészölő hatóanyagok.

A fenti utasításokat követve, a penészmentesítési szabályok betartásával Ön biztos lehet arról, hogy a penészesedés nem tér vissza otthonába.

Comments are disabled