Plazmavágó berendezés | A plazma vágása

Posted on by

A plazmavágó berendezés két kategóriája létezik jelenleg a piacon. Az első a plazmasugaras vágás. A második és elterjedtebb a plazmaívvel történő vágás. A plazmavágó berendezés utóbbi eljárása során az ív akkor alakul ki, ha az elektródától elvágják.
A legnagyobb tulajdonsággal rendelkezik a plazmavágó berendezés. Az anód irányába elektromos áram áramlik. Az energia, ami az olvasztáshoz szükséges, a plazmasugár és a villamos ív kettőse teszi eredményessé.
A plazmavágó berendezés lényege, hogy azon anyagok esetében alkalmazható, amely rendelkezik elektromos vezetőképességgel. A plazmavágó berendezés és annak technológiája ezen felül kitűnően működik. Legyen az anyag vastag vagy erős ötvözött acél, vagy alumínium lemez a vágás egyaránt egyszerű. A plazmavágó berendezés segítségével probléma nélkül vágható el akár 160 mm-es vastagságú táblalemezek is.
A plazmavágó berendezés és ennek során a plazmavágás bizonyos esetekben hátrányokkal járhat. Hő bevitel történik a vágás során. Ez az anyag szerkezetét megváltoztathatja. Vetemedéshez is vezethet. Ebből az okokból kifolyólag nem ajánlott precíz vágásokhoz.
A plazmavágó berendezés használata során és a plazmavágásnál nincs oxidálás. Az anyagot tized mm2 felületre koncentrált. A nagyenergiájú plazma mindössze megolvasztja. A nagy sebességű plazmasugár eltávolítja a vágatból az olvadékot. A gáz áramlásának a sebességét a fókuszfolt ármérőjével és a plazma teljesítményével összehangolva kell szabályozni. Így sima felületű vágatot kap a plazmavágó berendezés használója.
A haladási sebesség a vágás során nagy. A plazmavágó berendezés és annak, sugarainak széle utáni légáram intenzíven hűt. A plazma hatása nem nyúlik lényegesen túl a fókuszfolt átmérőjénél. Az anyag belsejében semmilyen elváltozásra nem kell számítani. A lángvágásnál túlnyomórészt fémeket vágnak.
Kisebb teljesítményű és kisebb átmérőjű foltra fókuszált plazmával akár elektronikus eszközök vágása is lehetséges.
A plazmavágó berendezés egy összetett gépezet. Használata igényel némi szaktudást. Általában nagy gyárak szokták megvásárolni ezt a közel sem olcsó plazmavágó berendezést. Akik otthon szeretnek barkácsolni, számukra egy olcsóbb gépezetet ajánlunk a plazmavágó berendezés helyett.

Bővebben itt találhat információkat.

Comments are disabled