Zárak és zárnyitási technikák

Posted on by

Az alkotószellemnek nincs határa. Rengeteg izgalmas területe van. A zárak és a zárnyitási technikák sem maradhatnak ki a sorból.A műszaki célszerűség az emberi gyengeség ellen nyújt védelmet. A műszaki kultúra stílusát a zárszerkezetek testesítik meg.

A bűnügyi történetek alkotó elemei a zárszerkezetek. Az emberi találékonyság a betörési technikákkal együtt fejlődött. Mindig új feladat volt a szakemberek számára, hogy olyan eszközöket fejlesszenek ki, ami kifog az illetéktelen behatolókon.

A zárak már a történelem előtti időkben jelen voltak. De ismertek a bronz és vaskorból is zárszerkezetek. Az első ilyen fából készült, könnyen alakítható volt. A könnyűfémek korszaka alapjaiban változtatta meg a zárszerkezeteket.

A zárak és vasalások fejlődésére, csak úgy, mint a divatra a folyamatos visszatérés a jellemző. A korábban használt de elfelejtett szerkezeti elvek kerülnek elő. A műszaki haladást csavarmozgáshoz lehet hasonlítani. Mindig felfelé tart. Mindig magasabbra tér vissza, a kiindulási pont fölé.

A feltalálói értelem nem más, mint puszta józanész. A műszaki találékonyságot nem kevés fantázia, türelem és kíváncsiság övez. Az emberi szellem nyughatatlan. Naponta születnek új ötletek, találmányok ám ezeknek csak csekély része éri el azt a szakaszt, hogy megvalósul. Nagyon sokszor koruk előtt járnak, így a megvalósítás várattat magára.

Az első zárszerkezet akkor készült, amikor a fém szinte még ismeretlen volt. Az arany kivételével. Kevés szerszám állt rendelkezésre, ám mégis bravúrosan oldották meg az első zárszerkezetetek. Faszerkezetből állt. A külső oldalára négy zárházat helyeztek. Az ajtó külső lapja rejtette az alkatrészeket. A kulcs keményfából vagy csontból készült. A tudósok hasonló fából készült szerkezeteket találtak az ősi Kínában is. Ez azzal magyarázható, hogy a technika azonos szintjén ugyan azokra a megoldásokra jutottak az emberek.

A szerkezeti elv amit alkalmaztak az ejtőreteszelv. A történelem folyamán ez feledésbe merült. Á a korszerű hengerzárban újra fellelhető ez a technika. A régi időkben nem volt lehetséges a folyamatos korszerűsítésre.

Az illetéktelen személyek már akkoriban is rájöttek elég egyszerűen, hogy ami be van zárva, azt ki tudják nyitni.

A mesterséges anyagok korszaka mégis a bronzzal kezdődött. A fémek megismerésével teljesen új korszak vette kezdetét. Egyiptomból a görögökig majd a rómaiakig jutott az összes felfedezés. A történelemből megismerhettük XVI. Lajost, aki szívesebben foglalkozott zárszerkezetekkel, mint az államügyekkel.

Hatalmas lépést tettek a fejlődésben, ami a mai napig meg sem állt. A megbízható zár a betörés elleni legfontosabb szerkezet. A nyílászárók szerkezetének csak egy része. Ha azt szeretnénk, hogy maximális védelmet nyújtson a betörés ellen, az egész nyílászárót érdemes úgy kell kialakítani.

Comments are disabled